Dagtocht en workshop vogelfotografie en natuurbeleving Marker Wadden

Duur: 1 dag (9.00 - 18.00 uur)
Boot/Opstapplaats: Enkhuizen

Bestemming: Marker Wadden (Markermeer)
Reisbegeleiders/instructeurs:
Michiel Leegerstee, natuurfotograaf / IVN-natuurgids
Peter Modder natuurfotograaf / technische vraagbaak


Kosten: € 99.50 (Incl. €5,- entree Marker Wadden)

Locatie:
Zeilschip de Schuttevaer, Enkhuizen

Bereikbaarheid:
De boot ligt naast het NS station, gratis parkeren.


Data:
29 juli 2021

Dit is de eerste datum die weer beschikbaar is.
Zodra er meer data bekend zijn volgen daar nieuwe inschrijfmogelijkheden voor.

Wat gaan we u leren en wat is het doel van deze bijzondere excursie?:
Het belangrijkste is de natuurbeleving van dit magnifieke, fotogenieke eiland in het Markermeer.
Geen auto’s of geluiden die storend zijn. (Hooguit onderhoud op het eiland door natuurmonumenten) 
De focus van de workshop ligt op het scherp in beeld krijgen en leren fotograferen van vliegende vogels.
Hoe stel ik mijn camera zo optimaal mogelijk in en welke technieken kan ik toepassen om tot een zo optimaal
mogelijk resultaat te komen.

Op het zeilschip wordt u ontvangen met koffie of thee. ’s Middags varend op de terugweg is er een biologische lunch (Soep met brood) inbegrepen in de prijs.
Het is uiteraard wel aan te raden zelf voor voldoende water en een versnapering te zorgen.

Klik onderaan op de button ”NEEM CONTACT MET MIJ OP!”. Wij sturen u een bericht wanneer nieuwe data bekend zijn.

Mogelijkheden:
Het is altijd mogelijk om onze cursussen of workshops prive of met eigen samengesteld gezelschap te volgen.Vraag naar de mogelijkheden peter@fotocursusharderwijk.nl

We verwachten diverse soorten eenden, steltlopers, meeuwen, sternen, riet-en weidevogels, zwaluwen en roofvogels die hier verblijven of komen fourageren.

Mogelijk programma als we vertrekken vanuit Enkhuizen:

Naar Marker Wadden
In de haven van Enkhuizen stappen we aan boord van zeilschip de Schuttevaer. We varen via het naviduct -over de autoweg- van het IJsselmeer het Markermeer op. We bekijken de vogels van de natuurboog, we letten speciaal op de verschillende soorten meeuwen en in het bijzonder de Pontische meeuw die hier jaarrond wordt gezien, een nieuwkomer in ons land. We luisteren naar wat zingt in het wilgenbos van een afstand, zo zou een toekomstig Marker Wadden er uit komen te zien zonder beheer. Mogelijk zien we de ijsvogel.

Mogelijk hijsen we een deel van de zeilen met deelnemers uit een huishouden. Heb je nautische vragen? De schipper geeft graag antwoord.

We leggen aan in de haven van Marker Wadden en gaan aan land. We maken een wandeling over het eiland en bekijken de vogels. Je kunt zelf een rondwandeling maken of meelopen met de vogelgids en samen alle vogels bekijken. Heb je nog niet eerder vogels gekeken? Des te leuker wordt het. Tijdens de presentatie (digitaal vooraf of weer aan boord?) leggen we ook de route opties uit en geven we een update van waar je welke vogels kunt verwachten. De presentatie gaat over Marker Wadden, alle ontwikkelingen, de (broed)vogels en andere dieren en planten die er voorkomen, het lopende onderzoek naar vele onderwerpen en het laatste nieuws.

Het eiland is volop in ontwikkeling en er worden ook nog menselijke aanpassingen gedaan. Op dit moment vinden we hier een pionierstadium met ook al flink begroeide stukken met riet, lisdodde en andere pionier planten zoals moerasandijvie en veel zandbanken en slikken. De eerst aangelegde plekken zijn al verder ontwikkeld en andere plaatsen zijn weer opnieuw van een laag slib voorzien. Een heel open landschap. Het is bijzonder om het eiland juist nu te kunnen zien in deze fase, die steeds snel veranderd en de soorten veranderen mee. Eerder alleen de grondbroeders, in 2019 al meer soorten broedende rietvogels en in 2020? Met de excursies zullen we het eiland steeds blijven volgen.

Er kunnen nog werkzaamheden plaatsvinden (vooral in de haven) en vogels kunnen op paden gaan broeden. Er kunnen hierom altijd paden afgesloten worden.

Tijdens deze Marker Wadden excursie verblijven we langer op het eiland. Er zijn uitgestippelde wandelingen van 2,5 km en 6 km (nu eenrichtingsverkeer). Er bevinden zich drie vogelhutten, genaamd de steltloper, lepelaar en duikeend, en kijkscherm aalscholver langs het wandelpad.

Verslag Dagtocht workshop vogelfotografie Marker Wadden

Op een zonovergoten zomerse dag, woensdag 5 augustus 2020 was de kick-off van een samen(sterk)werking tussen Peter Modder van Fotocursusharderwijk en Michiel Leegerstee van Belevingsfotografie: Een dagtocht workshop vogelfotografie naar de Marker Wadden. “Ons” meezeilschip, de Koftjalk Schuttevaer lag voor vertrek klaar in de Bataviahaven in Lelystad.

© fotocursusHarderwijk